TP-Link extender instellen als access point - (2024)

Minder goed tot slecht wifi bereik in de woning is een vrij algemeen gehoord probleem. Om goede wifi in je hele huis te krijgen, dat kan soms best wel wat werk zijn. Ik heb al een artikel geschreven over het, op een eenvoudige manier, uitbreiden van je thuisnetwerk met powerline adapters. Ikzelf had een TP-Link RE450 Wi-Fi Range Extender, die ik later heb aangesloten als access point.
Hieronder een uitleg van het verschil tussen een router, wifi range extender en access point, en de wijze waarop je je TP-Link extender instelt als access point (met en zonder powerline adapters)

Verschil tussen een router en access point

Bij veel mensen is het verschil tussen een router een een access point niet helemaal duidelijk. Op zich is dat niet zo vreemd, want zo heel veel verschil is er ook niet. Toch is het wel degelijk iets anders.

Router:
Een router zorgt voor het wifi signaal in je woning. Deze router staat middels een kabel aangesloten aan je modem. Een router is eigenlijk een zender en ontvanger in een. Alle apparatuur die draadloos gebruik maakt van je eigen wifi netwerk, maakt gebruik van deze router

Access point:
Een access point is eigenlijk niet veel anders. Het is een ’toegangspunt’ voor apparatuur dat draadloos gebruik maakt van je wifi netwerk. Het is eigenlijk niet meer dan een ontvanger / zender die fungeert als verlengstuk van je router. Je sluit een access point aan op je router met een kabel, of met powerline adapters. Een access point is dus altijd fysiek verbonden met je router.

Wifi range extender:
In dit voorbeeld gaan we dus de TP-Link wifi range extender instellen als access point. Voor we daar verder op ingaan, even kort wat het verschil is tussen de instelling van deze TP-Link extender als losstaand apparaat, en als access point.

Zoals gezegd is een access point fysiek verbonden met je wifi router. Dat betekent dat er een bekabelde verbinding is tussen je router en de TP-Link extender.

Zit er geen kabelverbinding tussen je router en de TP-Link extender (of ieder ander merk extender), dan ontvangt de TP-Link extender het wifi signaal gewoon uit de lucht, en versterkt dat. Dit komt zeker niet ten goede van de kwaliteit en snelheid van je wifi verbinding. Het zal beter zijn dan wanneer je alleen je router gebruikt, maar het zal zeker niet optimaal werken.

Het grote voordeel om je wifi extender in te stellen als access point, is dat je deze op een plek in de woning kunt plaatsen, waar je wifi signaal het slechtst is…. of waar je helemaal geen verbinding hebt. Het probleem kan wel zijn dat je een kabel moet trekken van je router naar het punt waar je de TP-Link (of ander merk) extender wilt plaatsen. Is een kabel trekken niet goed mogelijk, dan kunnen powerline adapters zeker een goede en simpele, bijna plug en play, oplossing zijn.

Aansluiten en instellen van je TP-Link als access point

Zoals hierboven al staat, moet je een fysieke verbinding (kabelverbinding) maken tussen je router en de (TP-Link) extender. Dit kan lastig te realiseren zijn, maar een UTP kabel trekken van de router naar de plek waar je wifi het slechtst is, en waar het access point dus komt verdient altijd de voorkeur. Kan je echt geen kabel trekken, probeer het dan met powerline adapters.

Na het trekken van een kabel, of het installeren van powerline adapters, zou je je TP-Link wifi range extender (of ieder ander merk), kunnen aansluiten op de kabel of powerline adapter. Voor je dat doet moet je even in het menu van je TP-Link wifi extender een instelling controleren of aanpassen.

Log in op je wifi extender. Volg hiervoor de stappen in de handleiding van je extender. Na inloggen, kan je alle instellingen van je wifi extender bekijken en aanpassen. Ga, eventueel met behulp van de handleiding, op zoek naar de instelling waarbij je je TP-Link wifi extender kan instellen als access point. Waarschijnlijk staat hij standaard ingesteld als losse wifi versterker. Als je in deze stand je extender aansluit aan je router met een kabel of powerline adapter, dan is de kans heel groot dat het niet gaat werken, omdat de router en de wifi extender een conflict krijgen. Je moet de extenderr even vertellen dat hij allen moet fungeren als toegangspunt voor zijn baas, de router.
In het menu van de TP-Link wifi extender vind je een mogelijkheid om te kiezen tussen de stand dat hij losstaat als wifi versterker of als access point. Hier kies je voor access point en je slaat je keuze op. De TP-Link wifi range extender zal opnieuw opstarten met de juiste instellingen om als access point te werken.

Zijn de bovenstaande stappen allemaal goed gegaan, dan zal je router fungeren als wifi zender ontvanger, en op het punt waar je TP-Link staat aangesloten (bekabeld) als access point, zal je ook een wifi toegangspunt hebben. Bekabeld zal je op je access point ook dezelfde internetsnelheid hebben als je internet abonnement biedt.Maak je gebruik van powerline adapters, dan zal de snelheid iets lager zijn waarschijnlijk, maar op zeker stabieler en waarschijnlijk ook veel sneller, dan dat je je TP-Link wifi extender gebruikt als losstaande wifi versterker.

Gerelateerde Berichten

  • Webradio FRITZ!Box instellen

    Webradio FRITZ!Box instellen. Internetradio luisteren via je FRITZ!Box modem doe je met deze stappen. Webradio…

  • Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen

    Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen. Problemen met het aansluiten of instellen van je koptelefoon…

TP-Link extender instellen als access point - (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6098

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.