Najbolje turske serije svih vremena (Top 20) (2024)

Što radimo kad nam postane dosadno? Iako svaka osoba ima različite načine zabave, mnogima su glavna zabava upravo TV serije. U posljednjem desetljeću, upravo su turske serije osvojile srca gledatelja diljem svijeta svojim upečatljivim pričama, dubokim emocijama i izvanrednom produkcijom. Od dramatičnih ljubavnih priča do intrigantnih povijesnih saga, turska televizijska industrija ponudila je širok spektar serija koje zadovoljavaju različite ukuse i interese.

Najbolje turske serije svih vremena (Top 20) (1)

Sažetak sakrij

Najbolje turske serije

1. Sulejman Veličanstveni (Muhteşem Yüzyıl)

2. Bit ćeš moja (Kara Sevda)

3. Ertugrul (Diriliş: Ertuğrul)

4. Feriha (Adını Feriha Koydum)

5. Jama (Çukur)

6. Ljubav i kazna (Aşk ve Ceza)

7. Ljubav i novac (Kara Para Aşk)

8. Kosem (Kösem)

9. Bekâr Bekir

10. Ptice bez krila (Kanatsız Kuşlar)

11. Altın Kızlar

12. Crvena soba (Kırmızı Oda)

13. Insajder (İçerde)

14. Majka (Anne)

15. Fi (Pi)

16. Elif

17. Osmansko carstvo: Izdaja (Osmanlı Tokadı)

18. Put (Yol)

19. Ljubav, logika, osveta (İntikam)

20. Izdaja (Aldatmak)

Najbolje turske serije

U ovom članku istražit ćemo neke od najboljih turskih serija koje su osvojile ne samo domaću, već i međunarodnu publiku, te ćemo istražiti tajne njihovog uspjeha.

1. Sulejman Veličanstveni (Muhteşem Yüzyıl)

  • Godina: 2011.-2014.
  • Žanr: Povijesna drama
  • Gdje gledati: Na platformama kao što su Netflix i YouTube

“Sulejman Veličanstveni” (Muhteşem Yüzyıl) je epska priča o životu i vladavini sultana Sulejmana I, najduže vladajućeg sultana Osmanskog Carstva. Serija detaljno prikazuje političke, vojne i romantične intrige koje su obilježile njegovo vladanje, kao i odnose unutar harema. Glavni likovi, poput Hürrem Sultan, postali su ikonični u svijetu turskih serija. Ova serija je poznata po svojoj bogatoj scenografiji, autentičnim kostimima i pažljivo rekonstruiranoj povijesnoj pozadini. Njena popularnost proširila se izvan granica Turske, osvajajući gledatelje širom svijeta. Serija ne samo da prikazuje povijesne događaje, već i istražuje složene ljudske emocije i odnose. Upravo zbog te dubine, “Sulejman Veličanstveni” smatra se jednom od najboljih turskih serija svih vremena.

2. Bit ćeš moja (Kara Sevda)

  • Godina: 2015.-2017.
  • Žanr: Romantična drama
  • Gdje gledati: Dostupno na platformama kao što su YouTube i Netflix

“Bit ćeš moja” (Kara Sevda) je romantična drama koja prati priču Kemala i Nihan, dvoje zaljubljenih iz različitih društvenih slojeva. Serija istražuje teme kao što su ljubav, odanost i sudbina, te se bavi pitanjima obiteljskih veza i društvenih predrasuda. Glavni glumci Burak Özçivit i Neslihan Atagül postigli su izvanrednu kemiju, što je seriji donijelo veliku popularnost. Osim uzbudljive priče, serija je poznata po svojoj kvalitetnoj produkciji i prekrasnim scenama. “Beskrajna ljubav” je osvojila brojne nagrade, uključujući i prestižnu nagradu “Emmy” za najbolju telenovelu. Ova serija je idealna za ljubitelje romantičnih drama i one koji traže priču punu emocija i neočekivanih obrata. Jedna je od najboljih turskih serija ikad.

3. Ertugrul (Diriliş: Ertuğrul)

  • Godina: 2014.-2019.
  • Žanr: Povijesna drama, Avantura
  • Gdje gledati: Dostupno na Netflixu

“Ertugrul” (Diriliş: Ertuğrul) je još jedna povijesna drama koja je stekla ogromnu popularnost. Ova serija prati život Ertugrula, oca Osmana I, osnivača Osmanskog Carstva. Serija kombinira povijesne činjenice s fikcijom kako bi ispričala priču o hrabrosti, vjernosti i borbi za pravdu. Glavna uloga, koju tumači Engin Altan Düzyatan, donijela je seriji veliku popularnost i priznanje. “Ertugrul” se ističe svojom akcijskom naracijom, detaljnim prikazima bitaka i političkih intriga. Serija ne samo da prikazuje ratnički duh, već i istražuje islamsku kulturu i tradiciju. Njena popularnost je dosegla globalne razmjere, stvarajući fanove širom svijeta. Svrstana je među najbolje turske serije ikad.

4. Feriha (Adını Feriha Koydum)

  • Godina: 2011.-2012.
  • Žanr: Romantična drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Feriha” (Adını Feriha Koydum) je romantična serija koja prati život mlade djevojke iz siromašne obitelji koja se upisuje na prestižni univerzitet. Glavna junakinja, Feriha, koju glumi Hazal Kaya, kreće u svijet bogatih i privilegiranih, skrivajući svoje pravo porijeklo. Ova serija istražuje teme kao što su ljubav, obmane, klasne razlike i snaga ambicije. “Feriha” je postigla veliki uspjeh ne samo u Turskoj, već i u mnogim drugim zemljama. Priča o Ferihi i Emiru, njenom ljubavnom interesu, osvojila je srca gledatelja svojom emotivnom dubinom i neizvjesnim obratima. Svrstana je među najbolje turske serije ikad.

5. Jama (Çukur)

  • Godina: 2017.-2021.
  • Žanr: Kriminalistička drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Jama” (Çukur) je kriminalistička drama koja se odvija u istoimenom fiktivnom kvartu u Istanbulu. Serija prati obitelj Koçova, koja kontrolira ovaj kvart i njihov sukob s vanjskim silama koje žele preuzeti kontrolu. Serija se ističe svojim uzbudljivim scenarijem, dinamičnim likovima i mračnom atmosferom. Glavni lik, Yamaç Koçovalı, kojeg glumi Aras Bulut İynemli, posebno je cijenjen zbog svoje kompleksne i intenzivne izvedbe. “Čukur” je poznat po svojoj snažnoj priči o obitelji, moći i preživljavanju, te je stekao veliku popularnost kod publike koja voli napete kriminalističke drame. Svrstana je među najbolje turske serije ikad.

6. Ljubav i kazna (Aşk ve Ceza)

  • Godina: 2010.-2011.
  • Žanr: Romantična drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Ljubav i kazna” (Aşk ve Ceza) je serija koja istražuje složenu priču ljubavi, obitelji i sukoba između moralnih vrijednosti i društvenih očekivanja. Glavni likovi, Yasemin i Savaş, susreću se u nesvakidašnjim okolnostima i zaljubljuju unatoč brojnim preprekama. Serija je poznata po svojim emotivnim scenama i snažnoj glumačkoj izvedbi. Tematizira kako ljubav može prevladati društvene razlike, ali i kako te iste razlike mogu stvoriti duboke sukobe. “Ljubav i novac” osvojila je srca publike svojom uzbudljivom pričom i realnim prikazom emocionalnih dilema. Svrstana je među najbolje turske serije ikad.

7. Ljubav i novac (Kara Para Aşk)

  • Godina: 2014.-2015.
  • Žanr: Kriminalistička drama, Romantika
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Ljubav i novac” (Kara Para Aşk) kombinira elemente kriminalističke drame i romantične priče. Serija prati život policajca Ömera i bogate dizajnerice Elif, čiji se životi neočekivano isprepliću nakon misterioznog ubojstva. Ova serija istražuje teme korupcije, tajni i ljubavi, a ističe se svojim napetim zapletom i izvrsnom glumačkom postavom. “Crna ljubav” je primjer kako turske serije mogu učinkovito spajati različite žanrove, pružajući gledateljima kompleksnu i uzbudljivu priču. Jedna je od najboljih turskih serija ikad.

8. Kosem (Kösem)

  • Godina: 2015-2017
  • Žanr: Povijesna drama
  • Gdje gledati: Dostupno na platformama kao što su YouTube i Netflix

“Kosem” (Kösem) je nastavak serije “Sulejman Veličanstveni”, fokusirajući se na život Kösem Sultan, jedne od najmoćnijih žena u povijesti Osmanskog Carstva. Serija prikazuje njen uspon na vlast, borbu za očuvanje carstva i njenu sposobnost manipulacije i preživljavanja u muškom svijetu. Serija je poznata po iznimnoj produkciji, kostimografiji i detaljnom prikazu povijesnog razdoblja. Kösem Sultan, koju glumi Nurgül Yeşilçay, predstavlja snažnu i složenu žensku figuru koja je ostavila dubok trag u povijesti. Jedna je od najboljih turskih serija ikad.

9. Bekâr Bekir

  • Godina: 2017.
  • Žanr: Komedija, Romantika
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Bekâr Bekir” je romantična komedija koja prati priču Bekira, sredovječnog neženje koji se neočekivano zaljubljuje. Serija se ističe svojim humorom, toplinom i realnim prikazom modernih romantičnih odnosa. Likovi su autentični i l

ako se mogu poistovjetiti s njima, što čini seriju posebno privlačnom. “Zaljubljeni neženja” nudi laganu i zabavnu priču, idealnu za opuštanje i uživanje u humorističnim situacijama.

10. Ptice bez krila (Kanatsız Kuşlar)

  • Godina: 2017-2018
  • Žanr: Drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Ptice bez krila” (Kanatsız Kuşlar) je emotivna drama koja istražuje život obitelji koja se bori s brojnim životnim izazovima. Serija se fokusira na teme poput obitelji, siromaštva, ljubavi i izdaje. Karakteri su složeni i njihove priče duboko emotivne, često prikazujući tešku stvarnost života na marginama društva. “Ptice bez krila” je hvale vrijedna zbog svoje realistične i osjećajne priče, koja pruža uvid u teške životne uvjete i snagu obiteljskih veza. Svrstana je među najbolje turske serije svih vremena.

11. Altın Kızlar

  • Godina: 2016.
  • Žanr: Komedija, Drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Altın Kızlar” je serija inspirirana popularnom američkom serijom “Zlatne djevojke”. Ova turska adaptacija donosi priču o četiri starije žene koje zajedno žive u istom stanu. Serija se ističe svojim humorom, ali i sposobnošću da se dotakne ozbiljnijih tema kao što su starenje, obitelj i prijateljstvo. Likovi su dobro razrađeni, a njihove međusobne interakcije pružaju smijeh i toplinu. “Zlatni dvori” pokazuje kako život može biti ispunjen i zabavan u bilo kojoj dobi. Jedna je od najboljih turskih serija ikad.

12. Crvena soba (Kırmızı Oda)

  • Godina: 2020.-danas
  • Žanr: Psihološka drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Crvena soba” (Kırmızı Oda) je jedinstvena serija koja se fokusira na priče pacijenata unutar psihoterapijske klinike. Svaka epizoda donosi novu priču, istražujući duboke psihološke teme i emocionalne probleme. Serija je bazirana na stvarnim slučajevima iz knjige istaknute turske psihoterapeutkinje. “Crvena soba” se ističe svojim realističnim prikazom psihoterapijskog procesa i hrabrim suočavanjem s tabu temama u turskom društvu. Svrstana je među najbolje turske serije svih vremena.

Najbolje turske serije svih vremena (Top 20) (2)

13. Insajder (İçerde)

  • Godina: 2016.-2017.
  • Žanr: Kriminalistička drama, Akcija
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Insajder” (İçerde) je akcijska kriminalistička drama koja prati dva brata koji su razdvojeni u djetinjstvu i sada se nalaze na suprotnim stranama zakona. Serija je puna napetosti, neočekivanih obrata i dubokih emotivnih trenutaka. Glavni likovi, Sarp i Mert, čije uloge tumače Çağatay Ulusoy i Aras Bulut İynemli, prikazani su kao kompleksni i slojeviti likovi. “Insajder” je pohvaljen zbog svoje inteligentne naracije i izvrsne produkcije. Jedna je od najboljih turskih serija ikad.

14. Majka (Anne)

  • Godina: 2016.-2017.
  • Žanr: Drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Majka” (Anne) je emocionalna drama inspirirana japanskom serijom “Mother”. Serija prati priču učiteljice Zeynep, koja se privremeno brine o zlostavljanoj djevojčici i odlučuje je spasiti od njezine biološke majke. Ova serija istražuje teme majčinstva, žrtvovanja i obiteljskih veza. Glavna glumica Cansu Dere daje snažnu i emotivnu izvedbu. “Majka” je hvaljena zbog svoje duboke humanosti i sposobnosti da dirne srca gledatelja. Svrstana je među najbolje turske serije svih vremena.

15. Fi (Pi)

  • Godina: 2017.-2018.
  • Žanr: Psihološki triler
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Fi” (Pi) je psihološki triler baziran na popularnom romanu turskog autora Azra Kohen. Serija prati priču psihijatra i njegove opsesivne ljubavi prema talentiranoj plesačici. Serija istražuje tamnu stranu ljudske psihe, opsesije i zabranjene strasti. Glavne uloge, koje tumače Serenay Sarıkaya i Mehmet Günsür, su intenzivne i magnetične. “Fi” se odlikuje svojom kompleksnom naracijom i stiliziranom produkcijom, što ju čini jednom od najintrigantnijih turskih serija suvremenog doba.

16. Elif

  • Godina: 2014.-2019.
  • Žanr: Drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Elif” je dugotrajna turska televizijska serija koja prati dramatičnu priču mlade djevojčice imenom Elif, koja se našla u središtu obiteljskih intriga i tajni. Serija se ističe svojom emotivnom dubinom i pruža uvid u različite aspekte turskog društva i kulture. Kroz svoje brojne sezone, “Elif” je uspjela održati interes gledatelja svojim kompleksnim likovima i uvijek intrigantnim zapletima. Serija je postala popularna ne samo u Turskoj već i u mnogim drugim zemljama, privlačeći širok spektar publike. Svrstana je među najbolje turske serije svih vremena.

17. Osmansko carstvo: Izdaja (Osmanlı Tokadı)

  • Godina: 2013.
  • Žanr: Povijesna drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Osmansko carstvo: Izdaja” (Osmanlı Tokadı) je serija koja pruža uvid u manje poznate aspekte povijesti Osmanskog Carstva. Ova serija kombinira povijesne činjenice s fikcijom kako bi ispričala priče o intrigama, ratovima i političkim previranjima unutar carstva. Serija se ističe svojim realističnim scenografijama i kostimima, kao i detaljnim prikazom povijesnog konteksta. “Osmansko carstvo: Izdaja” je posebno zanimljiva ljubiteljima povijesnih serija koji traže dublji uvid u složenu povijest Osmanskog Carstva.

18. Put (Yol)

  • Godina: 2017.
  • Žanr: Drama, Romansa
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Put” (Yol) je emotivna serija koja prati priču o ljubavi, gubitku i oprostu. Glavni likovi, koji dolaze iz različitih društvenih slojeva, suočavaju se s izazovima koji testiraju njihovu ljubav i odanost. Serija istražuje kako prošlost može utjecati na sadašnjost i budućnost likova. Glumačka postava donosi snažne i uvjerljive izvedbe koje seriji daju poseban emotivan naboj. “Put” je primjer kako turske serije uspješno istražuju duboke i složene ljudske odnose. Svrstana je među najbolje turske serije ikad.

19. Ljubav, logika, osveta (İntikam)

  • Godina: 2013.-2014.
  • Žanr: Drama, Misterija
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Ljubav, logika, osveta” (İntikam) je serija inspirirana popularnom američkom serijom “Osveta”. Serija prati priču mlade žene koja se vraća u svoj rodni grad s planom osvete onima koji su uništili njezinu obitelj. Serija se ističe svojim napetim zapletom, punim obrata i misterija. Glavna glumica, Beren Saat, poznata je po svojoj snažnoj izvedbi, koja seriji daje dodatnu dubinu. “Ljubav iz osvete” kombinira elemente drame, misterije i romantične napetosti.

Najbolje turske serije svih vremena (Top 20) (3)

20. Izdaja (Aldatmak)

  • Godina: 2013.
  • Žanr: Drama
  • Gdje gledati: Dostupno na različitim online platformama

“Izdaja” (Aldatmak) je serija koja istražuje kompleksne teme kao što su obitelj, ljubav i nevjera. Serija prati život uglednog obiteljskog čovjeka koji se nađe u središtu emocionalnog kaosa nakon što započne izvanbračnu aferu. Ova serija istražuje psihološke i emocionalne aspekte nevjere, kao i njezin utjecaj na obitelj i društvo. “Zaljubljeni nevjernik” je poznat po svojim dubokim likovima i realističnom prikazu složenih ljudskih odnosa.

Najbolje turske serije svih vremena (Top 20) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5600

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.